گوشت گاو طبع سرد دارد؟/ گوشت شتر؛ خوب یا بد؟
یک متخصص فیزیولوژی میگوید: اینکه با استفاده از برخی متون طب سنتی بخواهیم همه افراد را طبابت کنیم، باور اشتباهی است و نباید آن را باب کرد و کلیت دادن به آن شایعه است و سبب گمراهی افراد و بدبینی آنها نسبت به طب سنتی ایران میشود.
فاخره بهبهانی: دکتر سید مهدی میرغضنفری، پزشک متخصص فیزیولوژی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ارتش در گفتوگو با خبرآنلاین میگوید: برخی بر این باورند که گوشت گاو سرد و سودازاست و با مزاجشان سازگار نیست. اما برخلاف باور عامه مردم، گوشت گاو مزاج سردی ندارد اما هضم سنگینی دارد. همه گوشتهای قرمز از جمله گوشت گاو و گوساله طبع گرمی دارند اما درجه حرارت آنها متفاوت است. دلیلی که برخی میگویند گوشت گاو سرد است اینکه گوشت گاو برای هضم، انرژی زیادی از بدن و معده دریافت میکند و احتمال دارد بدن را کمی دچار سردی کند. به گفته این متخصص، کسانی که فعالیت بدنی زیاد و معده قوی دارند، میتوانند از همه انواع گوشت استفاده کنند و برعکس، افرادی که گوارش ضعیفی دارند باید از گوشتهای با هضم راحتتر مثل گوشت مرغ و ماهی استفاده کنند. در میان گوشت دام، بره، بزغاله و گوسفند، مناسبترین گوشت را دارند.
طبع شیر گرم است!
برخلاف تصور مردم که بر این باورند، شیر طبع سردی دارد و برای سردمزاجان مضر است، اما شیر طبع گرم و تری دارد. البته رطوبت زیاد شیر، اندکی گرمی آن را پوشش داده و مصرف فرآوردههای لبنی بخصوص برای افراد گرم مزاج توصیه میشود. شیر گاو چون از نظر قدرت هضم و میزان ترکیبات با شیر انسان مشابهت دارد بهترین شیر است. همچنین شیر بز در مقایسه با شیر چرب گوسفند که هضم سنگینی دارد، رطوبت کمتری داشته و مناسبتر است.
گوشت شتر چطور؟
برخلاف دیدگاههای رواجیافته، گوشت شتر طبع بسیار گرم و خشک و غلیظ داشته و سفت بوده و هضم سختی دارد و برای شهرنشینان و کسانی که معدههای ضعیف و طبع گرم دارند یا اسید اوریک و چربی خونشان بالاست گزینه مناسبی نیست. دکتر میرغضنفری می افزاید: البته استفاده از گوشت بچهشتر برای بومیان شتردار، ورزشکاران و کارگران با معدههای قوی مناسب است.
برخی خانوادهها بر این عقیدهاند که با مخلوط کردن چند گوشت با یکدیگر میتوانند عوارض آنها را کم کنند. بهعنوان مثال گوشت گاو را با تصور طبع سرد داشتن با گوشت شتر با مزاج گرم مخلوط و چرخ میکنند. در حالی که به گفته این متخصص، افراد مجازند در هر وعده فقط از یک نوع گوشت استفاده کنند چون هر گوشت هضم متفاوتی دارد و ترکیب آنها باعث سخت تر شدن هضم آنها میشود.
ماهیها مزاج مختلفی دارند
باوری که با نام طب سنتی مطرح است اینکه ماهی مزاج سردی دارد و بلغم و بیماریهای ناشی از سردی را تشدید میکند و نباید آن را مصرف کرد. دکتر میرغضنفری بیان میکند ماهی گوشت نرم و لطیف و سهل الهضمی دارد و به خصوص مصرف آن در اقلیمهای گرمسیر جنوب کشور بسیار مناسب است و برای مناطق سردسیر و مزاجهای سرد و رطوبی باید با احتیاط و از انواع با سردی کمتر مصرف شود. ماهیها مزاج مختلف دارند. ماهیهایی با جثه بزرگ رطوبت و سردی بیشتر و ماهیهای کوچکی که سریع حرکت میکنند، رطوبت کمتر و خشکی بیشتر داشته و برای افراد سردمزاج در فصول گرم به صورت کبابی مناسب است. ماهیهای مناطق جنوبی و پرورش یافته در آبهای شور در مقایسه با ماهیهای آبهای شیرین، سردی کمتری دارند.
۴۷۲۳۲
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.